vrijdag 1 juni 2012

Onderzeeër Dolfijn terug van missie tegen Somalische piraten

De duikboot Hr. Ms. Dolfijn is na ruim 3 maanden antipiraterij-inzet in de wateren rond Somalië vrijdag in de thuishaven Den Helder teruggekeerd. De inzet van de onderzeeër in de regio leidde onder meer tot de bevrijding van 12 gijzelaars op een dhow.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht dat onder het toeziend oog van familie en vrienden een sleepboot de Dolfijn en zijn 55-koppige bemanning de marinehaven binnen bracht.

Tijdens de inzetperiode in de Somalische wateren heeft de Dolfijn verschillende acties van nietsvermoedende piraten weten verijdelen.

Defensie meldt: “Het was mede aan de Dolfijn te danken dat kapingen werden voorkomen, piraten aangehouden en 12 gegijzelden bevrijd.”

De dhow, een traditionele vissersboot in de regio, werd ontdekt door de Dolfijn terwijl deze voor anker lag voor een piratenkamp.

De Dolfijn observeerde het schip langdurig en ongezien, waardoor de vermoedens van piraterij en gijzeling werden bevestigd.

Het Deense marineschip HDMS Absalon kon door de informatie die de onderzeeer had verzameld uiteindelijk ingrijpen en de gijzelaars bevrijden.

Hillen prijst inzet
Minister Hans Hillen van Defensie bracht de toenemende waarde van de Hr. Ms. Dolfijn afgelopen dinsdag al onder woorden bij de overhandiging van de herinneringsmedaille voor vredesoperaties in de Britse havenstad Portsmouth.

Hillen zei: “Door de bezuinigingen zijn de patrouillevliegtuigen al geschrapt en moet de marine het met minder schepen doen. Dat maakt u, onze onzichtbare waarnemers onder water, nog waardevoller.”

De onderzeeboot speelde in de Somalische wateren een cruciale rol in de bevrijding van de opvarenden van een gekaapt vissersschip, de aanhouding van Somalische piraten en bij het voorkomen van mogelijke kapingen.