zondag 17 juni 2012

Fregat Van Amstel in Den Helder terug van missie tegen Somalische piraten

Het multipurpose fregat Hr. Ms. Van Amstel is zaterdag in de thuishaven Den Helder teruggekeerd nadat het 3 maanden werd ingezet in de strijd tegen piraterij in de wateren bij Somalië.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De Hr. Ms. Van Amstel vertrok op 19 maart naar het Somalische Bassin, de Indische Oceaan en de Zuid-Arabische zee om deel te gaan nemen aan de anti-piraterijmissie Atalanta van de Europese Unie.

Tijdens de missie beschermde de van Amstel onder meer schepen van het ‘World Food Programme’ (WFP) van de Verenigde Naties met hulp voor Somalië en andere kwetsbare scheepvaart in het inzetgebied.

De Van Amstel begon op 1 april, met het passeren van het Suezkanaal, officieel aan de EU-operatie Atalanta.

Gijzelaars bevrijd
Tijdens de afgelopen missie beëindigde de Koninklijke Marine vanaf de Van Amstel onder meer een kaping.

Vanuit de Lynx helikopter aan boord van het fregat werd een verdachte boot met 2 zogenoemde skiffs met ladders gezien.

De speciale boardingeenheid ging op het vaartuig af en wist 17 bemanningsleden die werden gegijzeld te bevrijden.

De vermoedelijke piraten werden gearresteerd en zijn voor verdere rechtsvervolging overgedragen aan de autoriteiten op de Seychellen, een eilandstaat in het oosten van Afrika.

Lovende woorden
De bemanning van de Van Amstel kreeg bij binnenkomst in Den Helder een warm onthaal van vrienden, familie, plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Rob Verkerk en een aantal Tweede Kamerleden.

De militairen kregen ook een herinneringsmedaille voor vredesoperaties.

Directeur Operaties bij de Defensiestaf, generaal-majoor Leo Beulen, reikte de onderscheidingen uit, en spak lovende woorden over de inzet van de Van Amstel

Hij zei: “De gegijzelde bemanning kon dankzij u terug naar huis om bij te komen van de angstige momenten die zij in gevangenschap hebben doorgemaakt. Een fantastisch en dankbaar resultaat.”

Op dit ogenblik is het fregat Hr. Ms. Evertsen in de wateren bij Somalië. De Evertsen is momenteel het vlaggenschip van de NAVO-operatie Ocean Shield om Somalische piraten te bestrijden.

Zie ook:
Van Amstel grijpt verdachte piraten bij Somalië en bevrijdt 17 gijzelaars op dhow
Marinefregat Hr. Ms. Van Amstel begint missie tegen piraten Somalië
Marinefregat Hr. Ms. Van Amstel naar Somalië tegen piraten