vrijdag 23 maart 2012

Hillen wil meer mariniers naar wateren Somalië om piraten harder aan te pakken, missie Atalanta verlengd

Nederlandse soldaten houden piraten aan (foto: ministerie van Defensie)
De Europese Unie (EU) heeft de missie Atalanta tegen piraterij in de Somalische wateren tot en met 2014 verlengd en is van plan om piraterij feller te gaan bestrijden. Tot nu toe werden ze op zee bestreden maar de EU is van plan om ook doelen van piraten vanuit zee te bestoken.

Minister Hans Hillen (Defensie) zegt dat de nieuwe strategie bedoeld is om de voorbereiding van piraterij te bestrijden.

Hij is van plan om meer Nederlandse mariniers naar de Somalische wateren te dirigeren. Het is niet de bedoeling dat de troepen aan land gaan om zeerovers aan te pakken.

Hillen zei deze week in Brussel: “We moeten de piraten niet alleen op zee aanpakken, als ze op het punt staan toe te slaan, maar ook de criminele netwerken op het land. Zo behouden wij, en niet de piraten, het initiatief.”

De bewindsman was in Brussel voor een ontmoeting met zijn ambtgenoten van de Europese Unie, waar de EU-ministers werden bijgepraat over de antipiraterij-missie Atalanta voor de kust van Somalië.

Operatie Atalanta is vrijdag tot en met 2014 verlengd, zo meldt een woordvoerder van de Europese marinemissie.

Het Nederlandse ministerie van Defensie berichtte donderdag dat Nederland overweegt daaraan weer bij te dragen. Hierover gaat binnenkort een brief naar de Tweede Kamer.

Nee tegen private beveiliging
Minister Hillen hield zijn collega´s in Brussel voor zich zorgen te maken over de discussie om gewapende private beveiligingsteams aan boord van koopvaardijschepen toe te staan.

Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat hij betoogde: “Naar mijn stellige overtuiging is gewapende bescherming van de commerciële scheepvaart voor de kust van Somalië een taak van de krijgsmacht.”

De bewindsman heeft daarom de Koninklijke Marine de opdracht gegeven ongeveer 50 tot 100 schepen per jaar te kunnen beschermen.

“Dat is genoeg om kwetsbare schepen die onder Nederlandse vlag varen te beschermen. De krijgsmacht kan dit opbrengen. Het is een kerntaak van de overheid. De marine is opgericht – en is er nog steeds – om de zeeën vrij te houden.”

Privatisering van taken die voortvloeien uit het geweldsmonopoly noemt Hillen “een heilloze weg.”

Nederland kan aan boord van kwetsbare Nederlandse zeetransporten en hulpschepen van de Verenigde Naties zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPDs) meesturen die bestaan uit teams van zwaarbewapende mariniers las bescherming tegen piraten.


De verklaring van de EU over de verlenging van Operatie ATALANTA

EU Extends Counter Piracy Mission Off Coast of Somalia

On Friday 23 March 2012 the Council of the European Union confirmed its intention to extend the EU Naval Force (EU NAVFOR) counter-piracy mission, Operation ATLANATA off the Somali coast until December 2014. At the same time the Council also extended the area of operations to include Somali coastal territory and internal waters.

Today’s decision will enable Operation Atalanta Forces to work directly with the Transitional Federal Government and other Somali entities to support their fight against piracy in the coastal areas. In accordance with the relevant UN Security Council resolutions, the Somali government has notified the UN Secretary General of its acceptance of the EU’s offer for this new collaboration.

Speaking about the extension of the mandate and area of operations, Rear Admiral Duncan Potts, who is the Operational Commander of the EU Naval Force, said “The extension of the mandate until the end of 2014 confirms the EU’s commitment to fighting piracy off the Horn of Africa. Piracy has caused so much misery to the Somali people and to the crews of ships transiting the area and it is right that we continue to move forward in our efforts”.