donderdag 7 juni 2012

Ben Bekkering nieuwe commandant operatie Ocean Shield tegen piraten Somalië

De Turkse vice-admiraal Sinan Azmi Tosun draagt het bevel over de Combined Task Force 508 over aan commandeur Ben Bekkering (Foto: ministerie van Defensie) 
De Nederlandse commandeur Ben Bekkering heeft woensdag het commando overgenomen van de antipiraterij-missie operatie Ocean Shield van de NAVO in de wateren rond Somalië. Hij nam het bevel over van de Turkse vice-admiraal Sinan Azmi Tosun.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De ceremonie vond plaats in de haven van Jeddah in Saoedi-Arabië, waar Sinan Azmi Tosun het commando over de zogenoemde Combined Task Force 508 overdroeg.

De 24 koppen tellende staf van deze Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1) is aan boord van het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen geplaatst, dat fungeert als vlaggenschip van de operatie.

Nederland leidt sinds begin dit jaar voor een jaar de SNMG 1. Dit vlootverband is een onmiddellijke reactiemacht, een Immediate Reaction Force, van de NAVO op zee.

Het fregat Hr. Ms. Evertsen is op 10 mei vanuit Den Helder vertrokken richting Somalië om daar de strijd aan te binden met piraten.

Waakzaam
Het ministerie van Defensie meldt dat Ben Bekkering bij het aanvaarden van zijn taak zei dat de taakgroep waakzaam moet blijven, ondanks de successen van het afgelopen half jaar.

“De piraten zien steeds minder kans vanaf de kust te opereren en te jagen op schepen. We kunnen echter niet op onze lauweren rusten. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat we in samenwerking met al onze partners in de regio een maximaal effect blijven bereiken in de strijd tegen de piraterij.”

Internationale Coalitie
Het vlootverband van de NAVO gaat de komende maanden patrouilleren in de Golf van Aden en rond de Hoorn van Afrika.

De NAVO werkt hierbij samen met andere taakgroepen, een van de Europese Unie en een van een maritieme coalitie, waarin Bahrain, China, Rusland, Japan en India samenwerken.Zie ook:
Hr. Ms. Evertsen stoomt op naar Somalië voor strijd tegen piraten
Nederland neemt bevel Standing NATO Maritime Group 1 over van Italië