donderdag 1 maart 2012

Singapore uitvalsbasis Vessel Protection Detachments mariniers tegen piraten Somalië

Mariniers van een Vessel Protection Detachement (VPD): foto ministerie van Defensie
Nederlandse militaire beveiligingsteams die meevaren op koopvaardijschepen gaan de haven van Singapore als uitvalsbasis gebruiken. In Singapore worden onder meer wapens en munitie opgeslagen. Ook de luchtmachtbasis van Lebar mag worden gebruikt.

Dat heeft het ministerie van Defensie deze week bekendgemaakt. Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, tekende hiervoor dinsdag de overeenkomst.

Borsboom deed dat in Singapore, een land in het zuidoosten van Azië, namens minister van Defensie Hans Hillen.

Naast marineschepen voor de kust van Somalië, besloot het kabinet vorig jaar ook tot de inzet van beveiligingsteams, Vessel Protection Detachments, die bestaan uit teams van zwaarbewapende mariniers.

Grotere inzetbaarheid
De inzet van VPD’s vergt veel voorbereiding. Zo moeten vergunningen worden aangevraagd voor het transport van wapens en munitie naar de havens van vertrek.

Dit is een tijdrovende kwestie die volgens Defensie ten koste gaat van de flexibiliteit. Daarom werd gezocht naar alternatieven.

Commandant Zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom zegt: “Door materieel op strategische plaatsen op te slaan, wordt het traject aanzienlijk versneld en de inzetbaarheid van onze VPD’s vergroot.”

In de overeenkomst is ook het gebruik van de luchtmachtbasis Lebar in Singapore opgenomen.

Vessel Protection Detachments
De zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD’s) varen mee aan boord van grote en zeer kwetsbare Nederlandse koopvaardijschepen om ze bescherming te bieden tegen piraten in de Somalische wateren.

Deze VPD’s bestaan uit teams van zwaarbewapende mariniers.

Defensie kan op verzoek van een rederij zulke beveiligingsteams meesturen. Elke aanvraag wordt vervolgens getoetst aan het draaiboek ‘Bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen op zee’.

VPD’s zijn in 2011 en 2012 al verschillende keren meegevaren op koopvaarders om ze te beschermen tegen piraterij. In 2012 kan Defensie 50 keer een VPD inzetten.

Nederland is sinds 2008 actief betrokken bij de bestrijding van pirateren in de wateren bij Somalië.

Singapore: kaart CIA