woensdag 13 juni 2012

Hr. Ms. Evertsen beschermt olietanker Primo Stealth met motorproblemen in Golf van Aden

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen heeft woensdag de olietanker Primo Stealth met motorproblemen in de Golf van Aden, een gebied waar piraten actief zijn, beveiligd.

Het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat dit in de ‘Internationally Recommended Transit Corridor’ (IRTC) plaatsvond. Dit is een corridor waar koopvaardijschepen onder maritieme bescherming de risicovolle Golf van Aden kunnen passeren.

Commandant kapitein-luitenant-ter-zee Boudewijn Boots zegt: “Tijdens de patrouille hoorden we dat een tanker met voortstuwingsproblemen ronddreef. Hierop zijn we met hoge snelheid naar de tanker gevaren, om voor het geval dát in de buurt te zijn.”

De Evertsen onderhoudt tijdens patrouilles in de Golf van Aden contact met de koopvaardijschepen die het gebied doorkruisen.

Het fregat doet dit niet alleen om een beeld te krijgen van de beschermingsmaatregelen die zijn getroffen tegen piraterijaanvallen, maar ook om de scheepvaart en piraten te laten weten dat het marineschip in de buurt aanwezig is.

De Golf van Aden ligt tussen het noorden van Somalië en Jemen. Het is de zeeverbinding tussen de Indische Oceaan en Rode Zee en zo verder naar het Suezkanaal en de Middellandse Zee.

Goed beveiligd
De olietanker Primo Stealth, het schip dat van de Hr. Ms. Evertsen bescherming kreeg, had zelf ook goede beveiligingsmaatregelen getroffen, aldus het ministerie van Defensie.

De maatregelen betroffen prikkeldraad, waterslangen, het afdekken van ladders tot aan een zogenoemde citadel, een beveiligde ruimte waar het personeel zich bij gevaar in terug kan trekken.

Snel varen en manoeuvreren zijn echter toch de belangrijkste middelen om piratenskiffs af te schudden.

Commandant Boudewijn Boots zegt in de verklaring van Defensie:“Stilliggend in deze wateren, vond de kapitein het dan ook een zeer geruststellende gedachte dat wij langszij lagen.”

De aangeboden hulp om de motor te repareren, bleek niet nodig. Na 3 uur vervolgden de Primo Vessel en de Evertsen hun weg.

Ocean Shield
Hr. Ms. Evertsen is sinds 6 juni het vlaggenschip van operatie Ocean Shield, de antipiraterij missie van de NAVO in de Golf van Aden en rond de Hoorn van Afrika. De Nederlandse commandeur Ben Bekkering is de commandant van dit NAVO-vlootverband.

Zie ook:
Ben Bekkering nieuwe commandant operatie Ocean Shield tegen piraten Somalië
Hr. Ms. Evertsen stoomt op naar Somalië voor strijd tegen piraten