donderdag 21 juni 2012

Evertsen brengt stuurloos schip in Indische Oceaan naar veilige haven

De rhib van de Evertsen langszij de Pakistaanse dhow (Foto: ministerie van Defensie)
Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen heeft vorige week een Pakistaans schip dat stuurloos ronddreef in de Indische Oceaan naar een veilige plaats gesleept. Het schip had te kampen met motorproblemen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De Evertsen reageerde op een noodoproep van deze stuurloze dhow bij de Hoorn van Afrika in de Indische Oceaan.

De Evertsen reageerde op een noodoproep van het motorschip Al Hijrad, dat van Kishmayo in Somalië naar Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten voer. De kapitein meldde dat de hoofdmotor was uitgevallen.

Door de hoge deining van de moesson die uit het zuidwesten kwam, konden de Rhibs van de Evertsen het koopvaardijschip, met 17 bemanningsleden aan boord, niet dicht genoeg naderen.

Met de Lynx-helikopter lukte het wel om mensen en materieel aan boord te zetten. Volgens Nederlandse militairen beschikte de bemanning van de dhow niet over de kennis en het materiaal om de motor te repareren.

De boordhelikopter van het fregat bracht mensen en materieel aan boord om de motorstoring te verhelpen. Dit bleek uiteindelijk niet mogelijk.

Vervolgens werd de Pakistaanse dhow in twee dagen tijd naar een veilige plek gesleept.

Volgens kapitein-luitenant-ter-zee Boudewijn Boots, commandant van Hr. Ms. Evertsen, is het de taak van elke zeeman om andere zeevaarders in nood direct hulp te bieden.

Boots zei: "We zijn hier om de vrije doorvaart op zee te waarborgen en de koopvaart te beschermen tegen piraten. Maar als we een schip in nood tegenkomen, staan we altijd klaar om te helpen."

Verkenningspatrouilles
De Hr. Ms. Evertsen voerde ook diverse verkenningspatrouilles uit voor de kust van Puntland bij Somalië.

Daarbij maakte het fregat contact met diverse schepen in de buurt. Eerder die week beschermde de Evertsen de olietanker Primo Stealth met motorproblemen in de Golf van Aden.

Het fregat vertrok op 10 mei vanuit Den Helder richting Somalië.

Ocean Shield
De Evertsen is momenteel het vlaggenschip van de NAVO-operatie Ocean Shield in de wateren bij Somalie. Deze operatie heeft tot doel piraterij te beschrijden.

Video inzet Evertsen
Het ministerie van Defensie publiceerde eerder deze maand een video over de inzet van de Hr. Ms. Evertsen in de strijd tegen zeerovers bij de Hoorn van Afrika.