vrijdag 11 mei 2012

Van Amstel grijpt verdachte piraten bij Somalië en bevrijdt 17 gijzelaars op dhow

Hr. Ms. Van Amstel in actie tegen piraten bij Somalië (Foto ministerie van Defensie)
Het Nederlandse multipurposefregat Hr. Ms. Van Amstel heeft vrijdag een dhow met 11 vermoedelijke piraten ontwapend in het Somalisch Bassin. Aan boord troffen zij 17 gegijzelde bemanningsleden aan. Deze zijn bevrijd.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat de Lynx-boordhelikopter van het fregat tijdens een verkenningsvlucht de verdachte boot ontdekte. Deze sleepte 2 skiffs met ladders aan boord.

Het fregat Van Amstel zette vervolgens koers naar de locatie en maakte radiocontact. Hierop stopte de dhow.

Inzet mariniers
Een speciale boarding-eenheid van mariniers stelde met behulp van Rhibs, snelle motorboten, het scheepje veilig. Een boardingeenheid bestaat uit mariniers. Tijdens de actie nam de Lynx de situatie waar.

Wapens en munitie gevonden
Aan boord troffen de mariniers wapens en munitie aan. De ladders die door de Lynx-helikopter opgemerkt waren voor de boarding waren overboord gezet door de verdachten.

Alle bruikbare attributen die voor piraterijdoeleinden bruikbaar zijn, zijn bij de actie in beslag genomen.

De vermoedelijke piraten zijn overgebracht naar de Van Amstel. De staf van de EU-missie Atalanta voert overlegt over de mogelijkheid de vermeende piraten te berechten, aldus Defensie.

De bemanning die werd bevrijd maakt het naar omstandigheden goed en vervolgt haar weg.

Atalanta
Operatie Atalanta is een missie van de Europese Unie die zich richt op het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië en het beschermen van kwetsbare scheepvaart.

Het Nederlandse kabinet besloot eind 2008 deelt te nemen aan Atalanta. Sindsdien lossen verschillende luchtverdedigings- en commandofregatten, bevoorraders en amfibische transportschepen van de Koninklijke Marine elkaar af.

De Hr. Ms. Van Amstel bevindt zich momenteel in de wateren bij Oost-Afrika voor deze missie. Het schip neemt in april en mei namens Nederland deel aan Operatie Atalanta.

Het fregat telt een 165-koppige bemanning en staat onder leiding van kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek.

De 17 bevrijde bemanningsleden van de ontzette dhow maken het, volgens Defensie, naar omstandigheden goed en vervolgen hun weg.

De dhow met verdachte piraten  (Foto: ministerie van Defensie)

Zie ook:
Hr. Ms. Evertsen stoomt op naar Somalië voor strijd tegen piraten
Hr. Ms. Van Amstel begint missie tegen piraten Somalië