donderdag 14 juni 2012

Kamer stemt in met uitbreiding operatie Ocean Shield tegen Somalische piraten

Een Cougar-transporthelikopter op de Hr. Ms. Rotterdam (Foto: ministerie van Defensie)
De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de uitbreiding van de Nederlandse bijdrage aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO. Er gaan extra eenheden naar de wateren bij Somalië.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag in een verklaring laten weten. Met een tweede helikopter en een onbemand vliegtuig voor luchtverkenning krijgt vooral het vergaren van inlichtingen een impuls.

Voor deze taak wordt ook weer een onderzeeboot ingezet.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de uitbreiding van de Nederlandse bijdrage Ocean Shield

Eerder verklaarde de Kamer de uitbreiding van de operatie Atalanta van de Europese Unie tegen piraten in de wateren bij Somalië controversieel.

De eenheden die Ocean Shield gaan versterken vertrekken in de tweede helft van dit jaar richting de Hoorn van Afrika met het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam.

Aan boord zijn dan twee helikopters van het type Cougar, die fungeren als boordhelikopter, en een speciale marinierseenheid om boardingen en eventuele bevrijdingsacties uit te voeren.

De NOS meldt dat Nederland ook extra mariniers in gaat zetten tegen de activiteiten van zeerovers.

Hr. Ms. Rotterdam
De Hr. Ms. Rotterdam is een van de 2 amfibische transportschepen van de Koninklijke Marine. Deze transportschepen worden ook wel Landing Platform Dock (LPD) genoemd.

De Hr. Ms. Rotterdam zal vanaf september 2012 met 2 Cougars als boordhelikopter voor Ocean Shield gaan opereren in de Somalische wateren.

De Hr. Ms. Evertsen verblijft van juni tot en met augustus 2012 met een Lynx-boordhelikopter in het gebied.

Artikel 100-Brief
In april stuurde de regering een aanvulling op de Artikel 100-Brief over de bestrijding van piraterij aan de Tweede Kamer.

In de brief schreven de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) dat de strijd tegen zeerovers in de wateren bij Somalië wordt opgevoerd.

Succesvolle strijd
Het ministerie van Defensie bericht verder dat de strijd tegen piraterij succesvol verloopt. In de eerste 5 maanden van dit jaar waren er 20 aanvallen tegen 90 in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal kapingen van schepen is in 2012 teruggebracht tot 6, waar dat er in de eerste 5 maanden van 2011 nog 26 waren.

De uitbreiding van de missie kost 13,1 miljoen euro.

Geen particuliere beveiligers
De NOS meldt dat minister Hans Hillen (Defensie) geen particuliere beveiligers wil toelaten op schepen, waar verzekeraars om vragen. Volgens Hillen kunnen de mariniers de schepen voldoende bescherming bieden.

Vlaggenschip
Nederland neemt sinds 2008 in de wateren rond Somalië deel aan de bescherming van het gebied tegen piratenaanvallen. Dit gebeurt met marineschepen voor patrouilles en escortes, en met mariniersteams aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen.

Sinds april 2010 doet Nederland mee aan operatie Ocean Shield.

Momenteel is het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen in de regio het vlaggenschip van operatie Ocean Shield. De Nederlandse commandeur Ben Bekkering voert sinds 6 juni het commando over dit vlooteskader van de NAVO.

Zie ook:
Ben Bekkering nieuwe commandant operatie Ocean Shield tegen piraten Somalië
Kabinet breidt missie tegen piraten Somalië uit, Artikel 100-Brief