dinsdag 29 mei 2012

Van Amstel steunt hulpschip VN voor Somalië en patrouilleert in Transit Corridor

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. van Amstel heeft zondag goederen afgeleverd voor het beschermingsteam van mariniers dat momenteel aan boord is van een hulpschip van de Verenigde Naties voor Somalië. Daarnaast patrouilleert het schip tegen piraterij.

Het ministerie van Defensie meldt dinsdag dat het fregat de afgelopen week om piraterij te bestrijden patrouilleerde in de International Recommended Transit Corridor.

Dit is een route van 500 bij 20 zeemijl waarin verschillende missies de veiligheid van het scheepsverkeer voor hun rekening nemen.

De Lynx-boordhelikopter van de Van Amstel voerde daarbij verschillende verkenningsvluchten uit.

Het vaartuig van de Koninklijke Marine leverde zondag ook goederen af aan het Autonomous Vessel Protection Detachment (AVPD) aan boord van het schip Caroline Scan, dat vaart voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Een AVPD bestaat uit zwaarbewapende mariniers die zich aan boord bevinden van kwetsbare schepen om ze tegen aanvallen van piraten te beschermen.

Beveiliging Talisman
Het transportschip Talisman van de Nederlandse firma Dockwise is onderweg naar Singapore. Om het te beschermen tegen piraterij bevindt zich een beveiligingsteam van Defensie aan boord.

De Van Amstel neemt nog tot juni deel aan de antipiraterijmissie Operatie Atalanta van de Europese Unie in de Somalische wateren.

Zie ook:
Marinefregat Hr. Ms. Van Amstel begint missie tegen piraten Somalië