woensdag 21 maart 2012

Marinefregat Hr. Ms. Van Amstel naar Somalië tegen piraten

Fregat Hr. MS. Van Amstel (foto ministerie van Defensie)
Het multipurpose-fregat Hr. Ms. Van Amstel is maandag vanuit de thuishaven Den Helder vertrokken naar de Somalische wateren. Het schip doet mee aan de antipiraterij-missie Atalanta van de Europese Unie.

Dat heeft een wordvoerder van het ministerie van Defensie maandag gemeld. De Hr. Ms. Van Amstel is het eerste M-fregat van de Koninklijke Marine dat deelneemt aan deze operatie.

De komende maanden wordt het schip ingezet om piraten te bestrijden in de wateren rond Somalië.

De bemanning van het fregat bestaat uit 190-koppen en houdt zich primair bezig met het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden, het verstoren van piraterij en het escorteren van schepen die varen voor het World Food Program van de Verenigde Naties.

De reguliere bemanning van de Van Amstel is voor deze missie aangevuld met een helikopterteam, aanvullende medische capaciteit en een enhanced boarding team van het Korps Mariniers.

Deze zeesoldaten zijn specifiek opgeleid voor het bestrijden van piraterij op zee. Hierdoor is de Hr. Ms. Van Amstel uitstekend berekend op het zware takenpakket dat haar volgens het ministerie van Defensie te wachten staat in de Somalische wateren.

Nederland zet voor de kust van Somalië verschillende schepen in voor de antipiraterij-missies van de NAVO en de Europese Unie.

De Koninklijke Marine beschikt over 2 zogenoemde Multipurposefregatten (M-fregatten). M-fregatten zijn inzetbaar voor oppervlakteoorlogsvoering en onderzeebootbestrijding. Ook kunnen zij voorzien in eigen luchtverdediging.

Nederlandse marineschepen nemen om de beurt deel aan de missies van de EU en de NAVO tegen piraten. De inzet van de Hr. Ms. Van Amstel staat voor de operatie Atalanta gepland van april tot en met mei 2012.

Familie en vrienden van de opvarenden van de Van Amstel namen voor het vertrek uit Den Helder afscheid aan boord.