woensdag 14 maart 2012

Mariniers VPD met Target van Durban naar Verenigde Arabische Emiraten

Een Vessel Protection Detachment (VPD) van mariniers is afgelopen vrijdag met het motorschip Target van de firma Dockwise vanuit de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban richting de Verenigde Arabische Emiraten vertrokken.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Het team dat aan boord is van de Target beveiligde al eerder een zeetransport van de rederij Dockwise.

Vessel Protection Detachments (VPD’s), die bestaan uit teams van zwaarbewapende mariniers, varen mee aan boord van grote en zeer kwetsbare Nederlandse koopvaardijschepen om ze te beschermen tegen piraten in de Somalische wateren.

Nederland levert ook beveiligingsteams in de antipiraterij-operatie Atalanta van de Europese Unie. Bij deze missie worden onder meer hulpschepen van de Verenigde Naties beschermd.

Beveiligingsteam WFP
Een ander beveiligingsteam is sinds eind januari ingezet aan boord van een schip dat vaart voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Het ministerie van Defensie bericht dat het schip de afgelopen tijd verschillende Somalische havens heeft aangedaan met humanitaire hulptransporten.

Door de hongersnood in Somalië is de behoefte aan noodhulp toegenomen. Binnenkort varen zij opnieuw verschillende havens binnen voor het afleveren van hulpgoederen..

Het beveiligingsteam wordt ingezet in operatie Atalanta, de missie tegen piraterij in de Somalische wateren van de Europese Unie.

Zie ook:
Singapore uitvalsbasis Vessel Protection Detachments tegen piraten Somalië
Militairen beschermen VN-schip met noodhulp Somalië tegen piraten