woensdag 28 maart 2012

Mariniers beschermen vier schepen tegen piraten Somalië

Vessel Protection Detachments beschermen opnieuw vier schepen tegen piraten in de wateren bij Somalië. Het gaat om twee vaartuigen van de firma Van Oord en twee van Dockwise.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De twee schepen van de firma Van Oord vertrokken vorige week woensdag uit de havenstad Mombassa in Kenia naar Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het grote transportschip de Talisman van Dockwise verliet vrijdag de haven van Singapore op weg naar Minas Rashid, eveneens in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het transportschip Target van de Nederlandse firma Dockwise passeerde afgelopen week het Somalisch Bassin en vaart nu door de Arabische Zee naar Jebel Ali.

Op de Nederlandse schepen zijn door het Vessel Protection Detachment van Defensie beschermende maatregelen getroffen om mogelijke aanvallen van piraten te voorkomen of af te slaan.

Nederland kan aan boord van kwetsbare Nederlandse zeetransporten en hulpschepen van de Verenigde Naties zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPDs) meesturen.

Deze teams bestaan uit zwaarbewapende mariniers die de vaartuigen moeten beschermen tegen piraterij.