woensdag 14 maart 2012

Mariniers VPD beschermen schip VN met hulp voor Somalië tegen piraten

Een Nederlands beveiligingsteam van mariniers heeft de afgelopen tijd verschillende Somalische havens aangedaan om een hulpschip van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties te beschermen tegen piraten.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Het zogenoemde Vessel Protection Detachment (VPD) beveiligt sinds januari humanitaire hulptransporten van het WFP.

Een Vessel Protection Detachment is een beveiligingsteam van zwaarbewapende mariniers dat ingezet kan worden om schepen bescherming te bieden tegen piraten.

Door de hongersnood in Somalië is de behoefte aan noodhulp toegenomen. Binnenkort vaart het team opnieuw verschillende havens binnen voor het afleveren van hulpgoederen.

Het Nederlandse beveiligingsteam wordt ingezet in Operatie Atalanta, de missie van de Europese Unie tegen piraterij in de Somalische wateren. De beveiliging van voedseltransporten maakt onderdeel uit van Atalanta.

Behoefte aan hulp groot
Defensie meldde in december dat door de hongersnood in Somalië de behoefte aan noodhulp, en daarmee het aantal van dit soort transporten, de afgelopen maanden is verdrievoudigd.

De transporten werden aanvankelijk begeleid door marineschepen. Met het Nederlandse beveiligingsteam aan boord heeft het schip van het Wereldvoedselprogramma geen escorte meer nodig van een marineschip.

Dit vrijgespeelde marineschip kan daardoor ingezet worden voor andere taken van de EU-operatie, zoals het verstoren van aanvallen van piraten. Het optreden van Atalanta als geheel wordt hierdoor effectiever.

Het Nederlandse team kwam eind januari aan boord van het VN-hulpschip. Defensie meldde eerder dat het team ongeveer een half jaar op het schip, dat tussen de havenstad Mombasa in Kenia en de Somalische havens vaart, zal verblijven.

Zie ook
Militairen beschermen VN-schip met noodhulp Somalië tegen piraten