zaterdag 17 maart 2012

Cougars en Rotterdam oefenen tijdens Cold Response voor antipiraterij-missie Somalië

Een van de Cougars op de Hr. Ms. Rotterdam: foto ministerie van Defensie
De bemanningen van twee transporthelikopters van het type Cougar en de bemanning van de Hr. Ms. Rotterdam zijn zich tijdens de oefening Cold Response in Noorwegen aan het voorbereiden op hun komende inzet in de Somalische wateren tegen piraterij.

De Cougars en de Rotterdam gaan deze zomer deelnemen aan de NAVO-operatie Ocean Shield in de strijd tegen Somalische piraten.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. “In Noorwegen ondersteunen de helikopters de amfibische oefening vanaf de Hr. Ms. Rotterdam.”

De Rotterdam wordt na de zomer met Cougars aan boord ingezet voor antipiraterij-acties voor de kust van Somalië.

"Vliegers en loadmasters zijn in het oefengebied bij Harstad bezig zich te kwalificeren voor landingen op marineschepen," aldus Defensie.

Het Cougar-detachement combineert dit met troepenverplaatsingen van en naar het land, gesimuleerd gewondenvervoer en transport tussen schepen die deelnemen aan de oefening Cold Response in Noorwegen.

Naast het landing-platform-dock Rotterdam en het fregat de Hr. Ms. Tromp nemen ook de Britse HMS Illustrious en HMS Bulwark deel aan Cold Response.

Aan de oefening van 14 tot 22 maart in het Arctisch gebied doen in totaal 16.000 soldaten uit 15 landen mee.

Naast de Nederlandse marine nemen eenheden van andere krijgsmachtsonderdelen deel.

Overbrugging naar NH-90
De 17 Nederlandse Cougars werden vorig jaar officieel stilgezet wegens de aangekondigde bezuinigingen bij het ministerie van Defensie. Maar er zijn acht transporthelikopters blijven vliegen.

De toestellen, die afkomstig zijn van 300 Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen, worden ingezet voor oefeningen, patiëntenvervoer en dus ook in de antipiraterij-missie Ocean Shield van de NAVO.

De Cougars en de Rotterdam zullen vanaf medio juli tot eind december in de wateren bij Somalië operationeel zijn. De helikopters overbruggen zo de periode tot de instroom van 20 nieuwe NH-90’s grotendeels is afgerond.

Zie ook:
Defensie Nederland en Noorwegen gaan intensiever samenwerken
Nieuwe NH-90 helikopter maakt eerste deklandingen op varend schip