woensdag 13 februari 2013

Hr. Ms. De Ruyter gearriveerd in inzetgebied tegen Somalische piraten

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter is vorige week het Suezkanaal gepasseerd op weg naar het inzetgebied bij de Hoorn van Afrika in de strijd tegen Somalische piraten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht dat het marineschip sinds donderdag wordt ingezet om te patrouilleren in de Internationally Recommended Transit Zone.

De Internationally Recommended Transit Zone is de aanbevolen vaarroute voor de scheepvaart bij de Hoorn van Afrika.

Voorafgaand aan de passage van het Suezkanaal werd twee weken intensief getraind. De oefeningen richtten zich op de inzet tijdens de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie.

Voor de inzet in de wateren bij Somalië heeft de Hr. Ms. De Ruyter verschillende middelen aan boord, waaronder een marinierseenheid voor het boarden van schepen.

Het schip heeft als boordhelikopter de nieuwe NH90 (NATO Helicopter 90) meegenomen, die hiermee voor het eerst operationeel wordt ingezet aan boord van een Nederlands fregat op missie.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter vertrok op 20 januari uit de thuishaven Den Helder om piraten in de wateren rond Somalië te bestrijden.

De bemanning bestaat uit 220 militairen, waaronder een enhanced boarding element van het Korps Mariniers. Dit is een zwaar bewapend team dat verdachte schepen kan enteren.

Daarnaast zijn ook een medisch team en de bemanning van de helikopter aan boord van het fregat.

Nederlandse inzet 2013
Nederland draagt in 2013 van februari tot mei bij aan de EU-operatie Atalanta met een luchtverdedigings- en commandofregat.

Deze taak wordt vervolgens vanaf augustus tot en met december vervuld door een amfibisch transportschip. Vanaf dit schip zal Nederland dan ook het bevel voeren over Atalanta.

Van mei tot augustus wordt een multipurpose-fregat ingezet voor de NAVO-missie Ocean Shield om de activiteiten van piraten in de wateren bij Somalië te bestrijden.

Beveiligingsteams
Nederland zet naast marineschepen ook teams in van zwaarbewapende mariniers om koopvaardijschepen te beschermen tegen piraten.

De afgelopen week beschermde een team de MV Volvox Olympia van de firma van Oord tegen mogelijke aanvallen van piraten. Na aankomst in de haven van Jebel Ali, in de Verenigde Arabische Emiraten, keerde dit team naar Nederland terug.

Een ander mariniersteam was aan boord van de MV Happy Diamond van de firma Spliethoff. De Happy Diamond had als eindbestemming de havenstad Jeddah in Saudi-Arabië.

In de haven van Singapore ging een team aan boord van het MV Target van de firma Dockwise voor de reis van Singapore naar Jebel Ali.

Zie ook:
De Ruyter verlaat Den Helder voor missie tegen piraten Somalië