zondag 27 januari 2013

Ben Bekkering draagt commando NAVO-vloot over aan Duitse collega Georg von Maltzan

Commandeur Ben Bekkering: foto ministerie van Defensie
Commandeur Ben Bekkering heeft donderdag in de Nederlandse marinestad Den Helder het bevel over een NAVO-vlootverband overgedragen aan de Duitse commandeur Georg von Maltzan.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag in een verklaring bekendgemaakt. Bekkering en zijn internationale staf hadden 1 jaar de leiding over de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).

Dit vlooteskader is het multinationale vlootverband van de NAVO en vormt de maritieme component van de snelle reactiemacht van het bondgenootschap.

De grotendeels Nederlandse staf heeft bijna een jaar op zee doorgebracht en werd ondersteund door 3 Nederlandse vlaggenschepen.

Piraten
De laatste 6 maanden gaf Ben Bekkering met zijn staf leiding aan de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield in de wateren bij Somalië.

De schepen van het bondgenootschap opereerden hierbij dicht onder de kust van het Oost-Afrikaanse land.

Volgens het ministerie van Defensie "hebben deze intensieve operaties geleid tot een afname van piraterij-activiteiten".

De NAVO-schepen rolden in de periode van het Nederlands commando bovendien 7 piratengroepen op. Hierbij zijn 26 piraten gearresteerd door de vlaggenschepen Hr. Ms. Evertsen en Hr. Ms. Rotterdam.

Nederland droeg in december met een ceremonie in Djibouti het bevel over Ocean Shield over aan Italië.

Veiligheid
Commandeur Bekkering zegt in de verklaring: “We hebben veel vrijheid gekregen om initiatieven te ontplooien. Zo konden we de banden met de bevolking aanhalen, waardoor de steun groeide.”

Tijdens de vele ontmoetingen op zee met vissers, maar ook in gesprekken met dorpsoudsten, werd aan wederzijds vertrouwen gebouwd en informatie uitgewisseld.

Bekkering zegt: “We hebben de afgelopen maanden de visser weer zien terugkeren op zee, omdat hun veiligheid is toegenomen.”

Afschrikken
Het NAVO-vlootverband nam begin vorig jaar in de Middellandse Zee deel aan operatie Active Endeavour.

Deze missie van de NAVO richt zich op het afschrikken en verstoren van terroristische activiteiten in het gebied. De nadruk ligt op het verzamelen en analyseren van inlichtingen.

In juni werd Ben Bekkering ook benoemd tot commandant van de NAVO-missie Ocean Shield tegen Somalische piraten.

Hr. Ms. Rotterdam met Cougar-boordhelikopters en FRISC-motorboot: foto ministerie van Defensie

Zie ook:
Ben Bekkering nieuwe commandant operatie Ocean Shield tegen piraten Somalië
Nederland neemt bevel Standing NATO Maritime Group 1 over van Italië