woensdag 20 februari 2013

De Ruyter pakt verdachte piraten bij Somalië

Boarding teams mariniers naderen een skiff: foto ministerie van Defensie
Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter heeft dinsdagochtend bij Somalië een einde gemaakt aan de activiteiten van een vermoedelijke piratengroep.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat na een achtervolging de NH90-boordhelikopter een motorbootje met een aantal van de 9 verdachten wist te stoppen.

Een tweede skiff werd door de boordhelikopter van het Spaanse fregat ESPS Mendez Nunez tot stoppen gedwongen.

Hr. Ms. De Ruyter heeft de verdachten en beide bootjes aan boord genomen. Daar blijven ze in afwachting van verdere besluitvorming.

Kapitein-luitenant-ter-zee Harold Liebregs, de commandant van de Hr. Ms. De Ruyter, zegt in de verklaring van Defensie: “Hier doen we het voor. We geven zo een duidelijke boodschap af aan de piraten.”

Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat is in het gebied voor de EU-antipiraterijmissie Atalanta.

Spullen overboord
De marineschepen gingen tot actie over nadat een schip dat onder Panamese vlag vaart zich bedreigd voelde.

De bemanning van de NH90 vond de 2 skiffs en zag de verdachten spullen overboord gooien. De scheepjes maakten zich daarna in verschillende richtingen uit de voeten.

Atalanta
Naast het verstoren van piraterij in de Golf van Aden en de Indische Oceaan beschermen en escorteren deelnemende landen aan Atalanta kwetsbare vaartuigen en schepen voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Nederlandse marineschepen lossen elkaar af bij deelname aan Atalanta en de missie Ocean Shield die de NAVO uitvoert tegen piraten.

De HR. Ms. De Ruyter arriveerde eerder deze maand in de wateren bij Somalië.

Het fregat heeft voor de inzet verschillende middelen aan boord, waaronder een NH90-boordhelikopter en een marinierseenheid voor het enteren van schepen.

Zie ook:
Hr. Ms. De Ruyter gearriveerd in inzetgebied tegen Somalische piraten