maandag 25 februari 2013

Hr. Ms. De Ruyter draagt verdachte piraten over aan Seychellen

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter heeft de 9 van piraterij verdachte Somaliërs die aan boord waren overgedragen aan de Seychellen.

Dat bericht maandag een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De vermoedelijke piraten werden vorige week aan boord genomen na een achtervolging die volgde op de alarmmelding van een koopvaarder.

Harold Liebregs, de commandant van de De Ruyter, liet vorige week al weten: “Hier doen we het voor.”

Hij zei: “Berechting in de regio door de Seychellen is voor ons een mooie afsluiting van onze actie. Het justitiële systeem moet nu zijn werk doen.”

De 9 Somaliërs en het aangetroffen bewijsmateriaal zijn in de havenstad Port Victoria aan land gebracht.

De vermoedelijke zeerovers zaten in 2 motorbootjes toen ze op 19 februari door een gezamenlijk actie van de Nederlandse en Spaanse marine tot stoppen werden gedwongen.

Antipiraterijcentrum
Hr. Ms. De Ruyter is in de Seychellen, een eilandgroep ten noorden van Madagaskar, voor de opening van het Regional Anti Piracy Prosecution Intelligence Coordination Centre.

Vanuit dit centrum wordt alle informatie over de Somalische piraterij verzameld. Het maakt deel uit van een groter centrum, met faciliteiten voor het interviewen en vasthouden van 20 vermoedelijke piraten.

Atalanta
Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter opereert sinds begin februari voor de kust van Somalië voor de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie.

Naast het escorteren en beschermen van kwetsbare vaartuigen en schepen voor het Wereldvoedselprogramma van de VN, richt Atalanta zich op verstoring van piraterijactiviteiten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan.

Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over de overdracht van de verdachte piraten aan de Seychellen.Zie ook:
De Ruyter pakt verdachte piraten bij Somalië