donderdag 17 mei 2012

Van Amstel draagt gevangen Somalische piraten over aan Seychellen

Het Nederlandse fregat Ht. Ms. Van Amstel zal de van piraterij verdachte Somaliërs aan boord overdragen aan de Seychellen. De gevangenen werden vorige week opgepakt bij de bevrijding van een schip in de wateren bij Somalië.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldde woensdag dat de bemanning van het fregat van de Koninklijke Marine afgelopen vrijdag een boarding uitvoerde op een verdachte zogeheten dhow. Het scheepje sleepte 2 skiffs mee voor de kust van Somalië.

De 17 gegijzelde bemanningsleden die zich erop bevonden zijn bevrijd en de 11 van piraterij verdachte Somaliërs zijn, samen met de gevonden wapens, overgebracht naar de Van Amstel.

Een speciale boarding-eenheid van mariniers stelde met behulp van Rhibs, snelle motorboten, het scheepje veilig. Tijdens de actie nam de boordhelikopter, van het type Lynx, de situatie vanuit de lucht waar.

De 17 bevrijde bemanningsleden van de ontzette dhow maakten het volgens Defensie naar omstandigheden goed en vervolgden hun vaart.

Atalanta
Operatie Atalanta is een missie van de Europese Unie die zich erop richt om piraten voor de kust van Somalië te bestrijden en hulpschepen van de Verenigde Naties voor het land te beschermen.

Hr. Ms. Van Amstel telt een 165-koppige bemanning en staat onder bevel van kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek. Het fregat neemt in april en mei voor Nederland deel aan Operatie Atalanta.

Berechting in regio
Defensie bericht in de verklaring dat de overdracht van de Somaliërs aan de autoriteiten van de Seychellen zo spoedig mogelijk plaats zal vinden.

De Seychellen zijn een eilandstaat in Oost-Afrika in de Indische Oceaan.

Nederland heeft de beslissing van de Seychellen verwelkomd om het elftal te vervolgen. Hierdoor is berechting in de regio mogelijk

Zie ook:
Van Amstel grijpt verdachte piraten bij Somalië en bevrijdt 17 gijzelaars op dhow
Marinefregat Hr. Ms. Van Amstel begint missie tegen piraten Somalië