donderdag 10 mei 2012

Hr. Ms. Evertsen stoomt op naar Somalië voor strijd tegen piraten

Hr. Ms. Evertsen: foto ministerie van Defensie
Het fregat Hr. Ms. Evertsen is donderdag vanuit Den Helder vertrokken richting Somalië om daar de strijd aan te binden met piraten. Het schip zal daar deelnemen aan de antipiraterij-missie Ocean Shield van de NAVO.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat het luchtverdedigings- en commandofregat daar ook fungeert als vlaggenschip van een NAVO-vlootverband.

Voor het laatst gaat een Lynx als boordhelikopter mee op piratenjacht. De Lynx wordt na terugkomst niet meer ingezet voor een antipiraterij-missie.

De Cougar-transporthelikopter neemt vanaf september de taken over tot de nieuwe NH90-helikopters hun intrede doen.

Standing NATO Maritime Group 1
Het NAVO vlooteskader, waarvan de Evertsen momenteel het vlaggenschip, is de zogeheten Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Eze vloot staat sinds januari voor een jaar onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.

De SNMG1 vormt de maritieme component van de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid stelt het bondgenootschap in staat om snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties.

Ocean Shield
De operatie Ocean Shield richt zich op het terugdringen van piraterij in de wateren rond Somalië.

Defensie meldt dat het vlootverband ook kwetsbare scheepvaart beschermt in de Golf van Aden en de Indische Oceaan.

Bovendien escorteert het schepen die varen voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

De VN verlenen momenteel hulp aan Somalië vanwege de droogte die het land heeft getroffen.

Om zo effectief mogelijk te opereren vindt volgens Defensie continu afstemming plaats met maritieme eenheden die deelnemen aan de missie Atalanta van de EU om zeerovers te bestrijden en de Combined Maritime Taskforce (CTF-151).

Het fregat Hr. Ms. Van Amstel bevindt zich momenteel al in de wateren bij Oost-Afrika. Het schip neemt nog tot eind mei deel aan Operatie Atalanta.

Vlaggenschip
Defensie bericht over de Hr. Ms. Evertsen dat het een van de vlaggenschepen is van de Koninklijke Marine. Het beschikt over uitgebreide commando-, communicatie- en datafaciliteiten.

Het fregat heeft voor deze missie een 233-koppige bemanning, inclusief een boardingteam van het Korps Mariniers en de helikoptercrew.

De Evertsen lost de Hr. Ms. De Ruyter af als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). De De Ruyter keerde eerder deze maand terug in Den Helder.

Zie ook:
Evertsen lost De Ruyter af als vlaggenschip Standing NATO Maritime Group 1
Nederland neemt bevel Standing NATO Maritime Group 1 over van Italië
Hr. Ms. Van Amstel begint missie tegen piraten Somalië