vrijdag 29 maart 2013

NH90-helikopter speelt cruciale rol bij beëindiging kaping bij Somalië

NH90 boven zee: foto archief ministerie Defensie
De NH90 boordhelikopter van het fregat Hr. Ms. De Ruyter heeft voor de kust van Somalië laten zien een waardevolle aanwinst te zijn in de strijd tegen piraterij. Door de geavanceerde apparatuur wist het toestel een gekaapt schip te lokaliseren.

Dat meldt vrijdag een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Dankzij de geavanceerde sensoren wist de nieuwe helikopter een gekaapte dhow te ontdekken, op een voor Nederlandse helikopters ongekend grote afstand.

De NH90 ging tot actie over nadat de Hr. Ms. De Ruyter melding kreeg van de kaping van de dhow.

Direct na het alarm stuurde het Nederlandse fregat de NH90-boordhelikopter vooruit om het schip te zoeken. Volgens Defensie leert de ervaring namelijk dat bij dergelijke gevallen snelheid is geboden.

230 kilometer afstand
De NH90 kon met behulp van de sensoren het schip, dat op het moment van de melding ongeveer 230 kilometer van het fregat was verwijderd, snel vinden.

Op dergelijke grote afstand doelen lokaliseren was met de eerder ingezette helikopters als de Lynx en de Alouette III onmogelijk.

Helikoptervlieger Job die de missie uitvoerde noemt de NH90 vanwege het grotere bereik daarom een waardevolle aanwinst.

Hij zegt: ”Met het grote bereik van de heli en de sensoren kunnen we op grotere afstand van het moederschip opereren en we kunnen een veel groter gebied afspeuren naar piraten.”

De NH-90 heeft onlangs de Lynx-helikopters opgevolgd als boordhelikopter van Nederlandse fregatten.

De nieuwe helikopter heeft een betere radar aan boord en kan grotere afstanden afleggen en dan zijn voorgangerers.

Bemanning bevrijdt zichzelf
De NH90 onderzocht na de ontdekking van de dhow de situatie door dichterbij te gaan vliegen. Hierbij werd waargenomen dat het inderdaad om een gekaapt schip ging.

Kort na aankomst van de helikopter wist de bemanning van de Saad1 de kapers te overmeesteren. De NH90 hoefde daardoor geen verdere actie te ondernemen.

Bij de ontknoping waren naast Hr. Ms. De Ruyter ook een Turks en Spaans fregat betrokken. De kapers werden door de bemanning van de dhow afgezet op het strand in Somalië.

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter neemt momenteel deel aan de missie Atalanta in de wateren bij Somalië. Atalanta is de antipiraterijmissie van de EU.

Zie ook:
De Ruyter krijgt bij Hoorn van Afrika bezoek van commandant Atalanta
NH90-helikopter aan boord De Ruyter houdt zich goed bij Somalië
De Ruyter draagt verdachte piraten over aan Seychellen
De Ruyter pakt verdachte piraten bij Somalië
Hr. Ms. De Ruyter arriveert in inzetgebied tegen Somalische piraten