dinsdag 19 maart 2013

Hr. Ms. De Ruyter krijgt bij Hoorn van Afrika bezoek van commandant Atalanta

De commandant van operatie Atalanta heeft de afgelopen week het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter bezocht.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie in Den Haag meldt dinsdag dat het schip patrouilleerde in de wateren bij de Hoorn van Afrika en bezoek kreeg van de commandant van Atalanta, de Spaanse commandeur Angel Garcia de Paredes de Sevilla.

Atalanta is de missie van de Europese Unie om piraten in de wateren bij Somalië te bestrijden.

De afgelopen week kreeg de Hr. Ms. De Ruyter ook nieuwe voorraden van het Amerikaanse schip USS Laramie.

Aansluitend aan de patrouille voer de De Ruyter naar de hoofdstad Muscat van Oman.

Beveiligingsteams
Het beveiligingsteam (VPD) van mariniers aan boord van het Nederlandse schip MV Super Servant 3 van de firma Dockwise is ondertussen teruggekeerd naar Nederland.

Het team beveiligde de Super Servant 3 op haar reis van Bahrein naar Colombo in Sri Lanka tegen eventuele aanvallen van piraten.

Om zeer kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten te beschermen stuurt Defensie in sommige gevallen op een deel van hun route militaire beveiligingsteams mee.

Deze zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD’s) bestaan uit zwaarbewapende mariniers.

Nederland neemt in de wateren bij Somalië deel aan de EU-missie Atalanta en aan de operatie Ocean Shield van de NAVO. Beide missies zijn bedoeld om piraterij te bestrijden.

Nederland kan op kwetsbare schepen teams van zwaarbewapende mariniers inzetten en stuurt regelmatig marineschepen naar het gebied in de strijd tegen piraten.