vrijdag 15 maart 2013

Marine traint in Senegal Afrikaanse soldaten in boarden

Marinepersoneel heeft de afgelopen week tijdens de oefening Saharan Express, in het West-Afrikaanse land Senegal, Afrikaanse soldaten getraind in het boarden van verdachte schepen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht vrijdag in een verklaring dat de oefening Saharan Express helpt om piraterij, wapenhandel en illegale visserij en immigratie tegen te gaan.

De West-Afrikaanse soldaten waren afkomstig uit acht verschillende landen. Zij kregen eerst een theoretische scholing.

De aansluitende training duurde drie dagen op zee en bestond uit diverse scenario’s, waarbij alle facetten van boarding de revue passeerden.

De focus lag volgens Defensie op het aanhouden van verdachten.

Behalve Nederland leverden ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië trainers aan Saharan Express.

Operationeel
Het Nederlandse team dat aan de oefening deelnam bestond uit 5 man van vloot en mariniers.

Marinetrainer sergeant-majoor Jeroen Dobber zegt in de verklaring: “De Senegalezen pikten de lessen goed op. Dat was duidelijk te merken bij de operationele boarding van een verdachte Russische trawler.”

De documenten van de vissersboot bleken niet in orde en het schip kreeg daarom geen toestemming voor anker te gaan in de territoriale wateren van Senegal.

Maritieme veiligheid
Saharan Express (SE-13) vond voor de derde keer plaats. Het is een van de vier oefeningen die moeten zorgen voor meer maritieme veiligheid in de regio.

Aan de oefening namen 14 landen deel, waaronder naast Senegal en Nederland: Kaapverdië, Ivoorkust, Frankrijk, Gambia, Liberia, Mauritanië, Marokko, Portugal, Sierra Leone, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Aantekening
Een woordvoerder van de Amerikaandse marine geeft een overzicht van organisaties die aan de oefening deelnamen.

"Participating agencies included the Department of Fisheries, World Wildlife Fund, World Bank Fisheries Project, the United Nations Office for West Africa, International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, University of Dakar, Maritime Affairs Agency, Ministere de l'Environment, Ministere de l'Interieur, Ministere des Forces Armees, the presidentially appointed coordinating body for Senegalese maritime security HASSMAR, the U.S. Agency for International Development and the COMFISH fisheries project."