donderdag 19 juli 2012

AVPD Korps Mariniers voor voedseltransport WFP tegen piraten Somalië afgelost

Het tweede Autonomous Vessel Protection Detachment (AVPD) is maandag in de Keniaanse havenstad Mombassa afgelost. Het team beschermde een hulpschip van de Verenigde Naties.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldde maandag dat het zwaarbewapende beveiligingsteam van het Korps Mariniers de afgelopen 3 maanden een voedseltransportschip van het World Food Program (WFP) tegen piraten beschermde.

Wereldvoedselprogramma
Het AVPD is een zelfstandige team dat specifiek humanitaire voedseltransporten van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties beschermt.

Door de hongersnood in Somalië verdriedubbelde het aantal hulptransporten naar het noodlijdende land.

Door de inzet van de militairen aan boord van een schip is escortering door een marineschip overbodig geworden, waardoor een schip voor andere taken kan worden ingezet.

Atalanta en Ocean Shield
Het AVPD valt onder de missie Atalanta van de Europese Unie. Deze missie is net als Ocean Shield van de NAVO gericht op bescherming van de koopvaardij en de bestrijding van zeerovers in de wateren bij Somalië.

VPD
Defensie stuurt ook beveiligingsteams mee om waardevolle Nederlandse zeetransporten op een deel van hun route te beschermen tegen Somalische piraten. Dit zijn de zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD’s) van het Korps Mariniers.

Het gaat hierbij om transporten die vanwege hun grootte en lage snelheid extra kwetsbaar zijn en niet kunnen meevaren in de konvooien die vanuit de missies Ocean Shield en Atalanta door marineschepen worden beveiligd.

Succesvol
Het Internationaal Maritiem Bureau publiceerde maandag cijfers waaruit blijkt dat deze vorm van antipiraterij vruchten afwerpt.

In de eerste 6 maanden van 2012 vonden er 69 incidenten met Somaliërs plaats. Vorig jaar gebeurde dit nog 169 keer. Wereldwijd daalde het aantal meldingen van piraterij met 33 procent, van 266 naar 177.

Atalanta content
De Britse rear-admiral Duncan Potts, de commandant van Operatie Atalanta, heeft zijn waardering uitgesproken voor de inzet van het AVPD, zo meldt Defensie.

Hij heeft ook laten weten zeer content te zijn dat Nederland de inzet van het AVPD met maximaal 3 maanden heeft verlengd.

De EU had dit gevraagd omdat de opvolging door een andere EU-lidstaat nog niet rond is. De gesprekken daarover zijn in een ver gevorderd stadium.

Nederland bood als eerste land in Europa een AVPD aan. Het eerste team, bestaande uit mariniers, een arts en een verpleegkundige, ging op 21 januari aan boord van een schip van de VN en werd in april afgelost.

Zie ook:
Nederland verlengt bescherming voedseltransporten WFP tegen piraten Somalië

Aantekening:
Op de site van de Europese Unie is meer informatie te vinden over Operatie Atalanta: European Naval Force Somalia - Operation ATALANTA (EU NAVFOR - ATALANTA)