maandag 2 juli 2012

Evertsen draagt Somalische piraten over aan Oman

Het fregat Hr. Ms. Evertsen heeft zondag 7 van piraterij verdachte Somaliërs overdragen aan de marine van Oman. De verdachten en al het bewijsmateriaal zijn overgebracht naar het Omaanse marineschip RNOV Al Muazzar (C32).

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De verdachte piraten werden op vrijdagochtend 29 juni onderschept, toen het Nederlandse marineschip de bemanning van een gekaapte dhow bevrijdde.

Oman besloot in nauw overleg met het Nederlands Openbaar Ministerie, de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken om de verdachte piraten over te nemen voor vervolging.

Zij worden verdacht van het kapen van een onder Omaanse vlag varende dhow.

Bevrijde bemanning
Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen bevrijdde afgelopen vrijdag de 7 gegijzelde Indiase en Bengalese bemanningsleden van het Omaanse vissersschip.

Dit gebeurde na een klopjacht van twee dagen in de Golf van Aden en de Arabische Zee. Na de actie verbleef de bemanning twee dagen aan boord van de Evertsen om op krachten te komen.

Aan boord van de dhow bevond zich nog een eerder overleden, vermoedelijke piraat. Na overleg is gisteren besloten om de man een zeemansgraf te geven.

Oman
De NAVO-staf zocht na de arrestatie van de verdachte piraten contact met de Omaanse marine. Zondagochtend maakte de Evertsen rendez-vous met het Omaanse marineschip Al Muazzar.

Onder toezicht van de Al Muazzar vaart de dhow en haar bemanning nu huiswaarts.

De Nederlandse commandeur Ben Bekkering zei: “Uiteraard zijn we hier vanwege het belang van de scheepvaartroutes voor de wereldwijde economie.”

“Maar de blijdschap op de gezichten van de bevrijde bemanning is een minstens zo mooi plaatje als containerschepen die aankomen in Rotterdam,” aldus de commandeur.

Ben Bekkering leidt momenteel de NAVO-operatie Ocean Shield die tot doel heeft om piraterij in de wateren bij Somalië te bestrijden en de scheepvaart te beschermen. De Evertsen is op dit ogenblik het vlaggenschip van deze operatie.

Zie ook:
Evertsen pakt Somalische piraten en bevrijdt gijzelaars