zaterdag 14 april 2012

Defensie verlaagt kosten beveiligingsteams tegen Somalische piraten voor reders

Het ministerie van Defensie heeft besloten om de kosten voor rederijen van de inzet van Vessel Protection Teams (VPDs) te verlagen. VPDs beveiligen transportschepen tegen piraten in de wateren bij Somalië.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag in een verklaring bekendgemaakt. Doelmatige planning van zowel luchttransport als inzet van VPD’s hebben de kosten teruggedrongen.

Ook opslagplekken nabij de inzetgebieden drukten de kosten.

Defensie werkt in overleg met de reders aan aanpassing van de regeling voor financiële bijdragen. Hierbij is een verkorting van de aanvraagtermijn voor bescherming inbegrepen.

Het ministerie deed het afgelopen jaar de nodige ervaring op met de inzet van mariniers aan boord van koopvaardijschepen om die te beschermen tegen piraten in de wateren bij Somalië.

In de verklaring van Defensie worden verder geen kosten genoemd.

Toetsing aanvragen
Defensie kreeg van december 2011 tot en met maart 2012 37 aanvragen, waarvan 16 via het Nederlandse Kustwachtcentrum en 21 via de maritieme autoriteit van Curaçao, aldus de woordvoerder van het ministerie.

Van die aanvragen trokken 12 rederijen die weer in.

De resterende 25 verzoeken zijn getoetst aan het draaiboek ‘behandeling bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen op zee’ van Nederland en Curaçao.

Op één na voldeden al de aanvragen aan de criteria.

De afgewezen aanvraag betrof preventieve bijstand op een route ver buiten het gebied waar Somalische piraten actief zijn.

Aanvullende toetsing
De 24 aanvragen ondergingen vervolgens nog een toetsing aan de criteria van het beleidskader VPD.

Daarvan kwamen 15 aanvragen in aanmerking voor de inzet van een beveiligingsteam. Hiervan werden er 6 na toekenning door de reders weer ingetrokken. De overige aanvragen waren te laat om nog een VPD in te zetten.

VPD’s zijn teams van zwaarbewapende mariniers die meevaren op kwetsbare Nederlandse zeetransporten om ze te beschermen tegen piraten.

Aanval afgeslagen
Eén VPD had te maken met een incident. Op 17 januari bedreigden piraten het koopvaardijschip Flintstone van de firma Tideway in de Arabische zee. Mariniers sloegen deze aanval met gericht vuur af.

Bij de overige transporten was de aanwezigheid van mariniers voldoende om piraten af te schrikken.

Zie ook:
Singapore uitvalsbasis Vessel Protection Detachments mariniers tegen piraten Somalië
Mariniers slaan aanval piraten op de Flintstone in Arabische Zee af