donderdag 19 april 2012

Beveiligingsteam voedseltransport WFP tegen piraten Somalië afgelost

Het eerste Autonomous Vessel Protection Detachment is dinsdag in de Keniaanse havenstad Mombassa afgelost. Het team verbleef sinds 21 januari op een hulpschip van de Verenigde Naties om dat tegen piraterij te beschermen.

Het zwaarbewapende beveiligingsteam van het Korps Mariniers beschermde het voedseltransportschip Caroline Scan van het World Food Program (WFP) tegen piraten in de Somalische wateren.

Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Aan boord van de Caroline Scan, dat heen en weer voer tussen Mombassa en verschillende Somalische havens, trof het team preventieve maatregelen.

De mariniers richtten onder meer wachtposten in, waardoor er altijd 360 graden zicht was, en spanden prikkeldraad om piraten te belemmeren aan boord van het hulpschip te gaan.

Aan dek hing een spandoek als waarschuwing aan eventuele kapers: Armed Security by Dutch Marines.

Onopvallend
De teamcommandant verteld in de verklaring van Defensie dat de beveiliging op zee duidelijk zichtbaar moet zijn om zeerovers af te schrikken. Maar in de havens in Somalië is dat precies andersom.

“In Mogadishu wordt nog dagelijks gevochten. Om geen aandacht te trekken, beveiligen we bij het afleveren van hulpgoederen zo onopvallend mogelijk,” aldus de commandant van het team.

Teams aan boord
De Europese Unie stemde in december in met de inzet van zelfstandige militaire beveiligingsteams aan boord van hulpschepen die voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties varen.

Defensie meldt dat Nederland als eerste in Europa een Autonomous Vessel Protection Detachment aanbood voor de bescherming van VN hulptransporten.

De marineschepen die de transporten eerst begeleidden konden daardoor hun eigenlijke taken voor de antipiraterij-missie Atalanta weer oppakken.

Geslaagde missie
De behoefte aan noodhulp in Somalië is vorig jaar door de hongersnood aanzienlijk toegenomen. Het aantal hulptransporten naar het noodlijdende land verdrievoudigde.

Het Autonomous Vessel Protection Detachment, een team dat bestaat uit mariniers, een arts en een verpleegkundige, ging op 21 januari aan boord van de Caroline Scan.

De teamcommandnat zegt: “We kijken terug op een geslaagde missie en hopen dat het voor het nieuwe team net zo’n goede tijd wordt.”

Zie ook:
Militairen beschermen VN-schip met noodhulp Somalië tegen piraten