dinsdag 10 januari 2012

Mariniers beschermen zeetransporten bij Somalië tegen piraten

Diverse beveiligingsteams van mariniers hebben afgelopen week een aantal Nederlandse zeetransportschepen begeleid om ze te beschermen tegen piraten in de wateren bij het Oost-Afrikaanse land Somalië.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD) bieden bescherming aan schepen tegen piraterij.

Het team mariniers aan boord van het bijzonder transportschip Swan van de Nederlandse firma Dockwise kwam woensdag aan in Zuid-Afrikaanse havenstad Durban en is inmiddels terug in Nederland.

Een ander VPD vertrok woensdag uit Singapore met het transportschip Flintstone van het Nederlandse Tideway en vaart richting de haven van de Maltese hoofdstad Valletta.

De Athena en de Oceanus van de baggermaatschappij Van Oord varen samen met een team van het Suezkanaal naar Mombasa in Kenia.

De periode aan boord van de schepen benutten de mariniers met het testen van hun wapens en het oefenen met de bemanningen.

Om zeer kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten te beschermen tegen Somalische piraten, stuurt Defensie in sommige gevallen op een deel van hun route militaire beveiligingsteams mee.

Deze Vessel Protection Detachments (VPD’s) bestaan uit zwaarbewapende mariniers.

Elke aanvraag van een reder wordt getoetst aan het draaiboek ‘Bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen op zee’.

VPD’s zijn in 2011 al verschillende malen meegevaren op kwetsbare koopvaardijschepen. In 2012 kan Defensie 50 keer een VPD inzetten.

Inzet VPD's
Minister van Defensie Hans Hillen informeerde de Tweede Kamer op 15 maart 2011 over de inzet van mariniers om Nederlandse transportschepen te beveiligen tegen piraten in de Somalische wateren.

Het gaat om de inzet van een zelfstandig militair beveiligingsteam (Vessel Protection Detachment, VPD) aan boord van twee zeetransporten door het gebied waarin Somalische piraten actief zijn.

Rijksoverheid: Kamerbrief inzet VPD's op maritieme transporten

Zie ook:
Militairen beschermen VN-schip met noodhulp Somalië tegen piraten