donderdag 17 november 2011

Duits-Nederlandse samenwerking tegen piraten Somalië

De Koninklijke Marechaussee neemt deel aan een nieuw Duits-Nederlands onderzoeksteam dat de zeeroof en piraterij in de wateren rond Somalië gaat bestrijden.

Het team richt zich in het bijzonder op de opsporing van opdrachtgevers, financiers en onderhandelaars die betrokken zijn bij de kapingen van koopvaardijschepen.

Dat heeft het Nederlandse ministerie van Defensie donderdag gemeld. Uit strafrechtelijke onderzoeken die momenteel in Nederland en Duitsland lopen naar tien gevallen van zeeroof en kaping zijn verbanden naar voren gekomen.

Zo staat voor een aantal gevallen vast dat dezelfde opdrachtgevers en onderhandelaars bij de piraterij zijn betrokken.

Joint Investigation Team
Het zogenoemde Joint Investigation Team is een initiatief van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en het Duitse Staatsanwaltschaft Osnabrück.

De Nationale Recherche, het Landeskriminalamt Niedersachsen, het Bundeskrimalamt Berlijn, Eurojust en Europol nemen deel aan het Duits-Nederlandse initiatief.

Vorige week tekenden vertegenwoordigers van het Landelijk Parket, het Staatsanwaltschaft Osnabrück en Eurojust de samenwerkingsovereenkomst.

In de wateren rond Somalië is de afgelopen jaren een groot aantal schepen gekaapt en zijn bemanningen in gijzeling genomen.

De schepen en hun opvarenden worden in het algemeen pas vrijgelaten na maandenlange onderhandelingen tussen reder en piraten en na betaling van miljoenen losgeld.

Het Duits-Nederlandse onderzoeksteam is voorlopig ingesteld voor een jaar en gaat ook proberen het betaalde losgeld te achterhalen.