vrijdag 30 september 2011

Mariniers blijven transportschip Transshelf beschermen van VAE naar Zuid-Afrika tegen piraten

Een zwaarbewapend beveiligingsteam van de mariniers dat het kwetsbare transportschip Transshelf begeleidde van Singapore naar de Verenigde Arabische Emiraten zal het schip ook verder naar Zuid-Afrika beschermen tegen piraten.

De Transshelf kwam donderdagmiddag in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten aan. Op de vervolgreis naar Zuid-Afrika zal het ook bescherming krijgen tegen piraterij. Dit maakte minister van Defensie Hans Hillen vrijdag bekend.

Twee weken geleden vertrok het zware zeetransport dat is beladen met een groot offshore constructieplatform vanuit Singapore naar Sharjah (VAE).

Op verzoek van de Nederlandse firma Dockwise vaart het Vessel Protection Detachement (VPD), een zwaarbewapend beveiligingsteam van de mariniers, ook mee op de etappe naar Zuid-Afrika.

Volgende week donderdag stapt een ander team aan boord van het half-afzinkbare transportschip Mighty Servant 3. Dit zware zeetransport is beladen met een verplaatsbaar boorplatform plus twee sleepboten en vaart eveneens naar Sharjah (VAE).

VPD’s
Minister Hans Hillen besloot half maart voor het eerst zelfstandige militaire beveiligingteams te plaatsen aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen, om ze zo te beschermen tegen piraten.

Vessel Protection Detachementen zijn zwaarbewapende beveiligingsteam van de mariniers die kunnen worden ingezet tegen piraterij om een zeetransport te beschermen .