dinsdag 20 september 2011

Zuiderkruis aangekomen in wateren Somalië voor strijd tegen piraten

Hr. Ms. Zuiderkruis (Foto: ministerie van Defensie)
Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis is gearriveerd in de wateren van Somalië. Het marineschip is naar de Hoorn van Afrika gestuurd om daar een bijdrage te leveren aan de bestrijding van piraterij.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Het schip is onderdeel van de operatie ATALANTA van de Europese Unie.

De Hr. Ms. Zuiderkruis is een van de twee bevoorradingsschepen waarover de Koninklijke Marine beschikt.

Het kabinet besloot begin juni de deelname aan de missies tegen piraten van de NAVO en de Europese Unie met anderhalf jaar te verlengen.

Het ministerie van Defensie zet voor de kust van Somalië daarvoor verschillende schepen in.

Van september 2011 tot december 2012 levert de Koninklijke Marine 4 schepen en een onderzeeboot voor de operaties Ocean Shield van de NAVO en Atalanta van de Europese Unie.

De Hr. Ms. Zuiderkruis wordt ingezet van september 2011 tot en met november 2011.

Het schip kan op volle zee goederen leveren zoals brandstof, kleding, voedsel en munitie aan eigen en bondgenootschappelijke vlooteenheden.

Vessel Protection Detachementen
Twee zogenoemde Vessel Protection Detachments, die uit mariniers bestaan, beschermen momenteel twee kwetsbare en grote zeetransporten van Singapore naar Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten tegen piraterij.