zaterdag 22 december 2012

Rotterdam en Bruinvis terug in Den Helder van missie tegen Somalische piraten

Hr. Ms. Rotterdam: foto ministerie van Defensie
Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam en de onderzeeboot Hr. Ms. Bruinvis hebben zaterdagochtend een warm welkom gekregen bij teruggekeerd in Den Helder na hun missie tegen piraten in de wateren bij Somalië.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van het ministerie van Defensie gemeld. “Niet alleen het thuisfront van de bemanningsleden stond op de kade voor een warm welkom. Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert had zich bij hen gevoegd.”

Minister Hennis-Plasschaert maakte een compliment over de samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de krijgsmacht met en op de schepen.

Ze zei: “Niet alleen marine, maar ook luchtmacht en landmacht waren op zee. Samen heeft u piratenaanvallen verstoord, bemanningsleden bevrijd en verdachte Somalische piraten opgepakt. Een heel mooi resultaat waar Nederland trots op is."

“De aanvallen van piraten zijn spectaculair gedaald. Ondanks die enorme afstanden. Ondanks die onmetelijke oceaan,” aldus de bewindsvrouw.

Na binnenkomst ontvingen de bemanningsleden en de Navo-staf de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit handen van de minister, Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Hr. Ms. Rotterdam is een van de 2 amfibische transportschepen van de Koninklijke Marine. Deze schepen worden ook wel Landing Platform Dock (LPD) genoemd. Het andere amfibische transportschip is de Hr. Ms. Johan de Witt.

Koopvaardijschepen beschermen
Hr.Ms. Rotterdam en Hr.Ms. Bruinvis maakten de afgelopen maanden deel uit van een internationale NAVO-taakgroep die onder leiding van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering werd ingezet om piraterij te bestrijden.

Het vlootverband had tot doel om in de drukbevaren scheepvaartroutes nabij Somalië een veilige doorvaart te garanderen voor de 30.000 koopvaardijschepen die jaarlijks dit gebied passeren.

In de uitzendperiode werden 3 piratenschepen aangehouden, 95 verdachte schepen ondervraagd, 32 gegijzelde bemanningsleden bevrijd en in totaal 19 verdachte Somalische piraten opgepakt.

De Hr. Ms. Rotterdam verleende ook als eerste assistentie aan de bevrijde bemanning van het vrachtschip Orna. Dat was toen al 22 maanden in kapershanden.

De Rotterdam voerde ook patrouilles uit onder de Somalische kust, waardoor waardevolle informatie kon worden verkregen over kustactiviteiten en de normale levenspatronen.

Onlangs is de leiding over de NAVO-operatie Ocean Shield tegen Somalische piraten overgenomen door Italië.

Medische zorg
Naast de bestrijding van piraterij hield Hr. Ms. Rotterdam ook 6 medische spreekuren op zee, waarbij ruim 400 Somalische patiënten werden gezien.

Ongezien in kaart gebracht
Hr.Ms. Bruinvis maakte vanaf oktober onderdeel uit van een NAVO-taakgroep en bracht ongezien activiteiten rond piratenkampen, gekaapte schepen en verdachte schepen in kaart.

Door al deze inlichtingen vielen koopvaardijschepen veilig door het gebied te geleiden en waren marineschepen effectiever in te zetten.

Minister Hennis-Plasschaert zei: “De onderzeeboot heeft uitstekend werk verricht. De nieuwe sonar heeft zijn meerwaarde bewezen en de onderzeeboot heeft voor cruciale inlichtingen gezorgd.”

De bemanning van de onderzeeboot kreeg eerder deze week al de NAVO-medaille voor de inzet. Dat gebeurde tijdens een publieke ceremonie op de Theems in Londen.

De Rotterdam verliet op 11 juli Den Helder om deel te nemen aan de operatie Ocean Shield van de NAVO om piraten te bestrijden.

Op dit moment draagt Nederland geen schepen bij aan de missies van de NAVO en de EU in de strijd tegen piraten in de wateren bij Somalië. Vanaf februari 2013 zet Nederland weer schepen in.

Video
Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over de thuiskomst van de Bruinvis en Rotterdam in Den Helder.