dinsdag 21 februari 2012

Mighty Servant 3 in Singapore, mariniers VPD terug naar Nederland

Het transportschip Mighty Servant 3 is maandag op zijn bestemming Singapore aangekomen. Het schip werd onderweg tegen piraten beveiligd door een Vessel Protection Detachment (VPD), dat terug zal reizen naar Nederland. De Swan is nog onderweg naar Durban.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. Het transportschip Swan van de firma Dockwise is met een beveiligingsteam onderweg naar het Zuid-Afrikaanse Durban.

De Mighty Servant 3 voer van Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten naar Singapore. De Swan vaart vanuit La Valetta, de hoofdstad van Malta, naar Durban.

Begin dit jaar werden al de Flintstone van de rederij Tideway, die van Singapore naar Malta voer, en de Oceanus en Athena van Van Oord, die van Malta naar Mombassa voeren, begeleid door VPD's.

Een aanval van piraten op 17 januari op de Flintstone werd door de mariniers aan boord van het schip afgeslagen.

Vessel Protection Detachment
Het ministerie van Defensie kan zogenoemde VPD’s inzetten om zeer kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten te beschermen tegen Somalische piraten.

Deze VPD’s bestaan uit zwaarbewapende mariniers.

Rederijen kunnen een aanvraag indienen om beschermd te worden tegen piraten in de wateren bij Somalie. Een aanvraag wordt dan getoetst aan het draaiboek ‘Bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen op zee'.

VPD’s zijn in 2011 en dit jaar al verschillende keren meegevaren op een kwetsbaar koopvaardijschip. In 2012 kan Defensie 50 keer een dergelijk team inzetten.

Zie ook:
Teams tegen piraten oefenen voor reis van Swan naar Durban in Zuid-Afrika