zondag 14 juli 2013

Johan de Witt naar Somalië vertrokken om missie tegen piraten te leiden

Het amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt is zondag uit de thuishaven Den Helder naar de Hoorn van Afrika vertrokken om het bevel te gaan voeren over de EU-missie tegen piraterij.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Johan de Witt gaat vier maanden als stafschip meedoen aan de EU-missie Atalanta en krijgt een internationale staf aan boord onder leiding van commandeur Peter Lenselink.

Naast het verstoren van de activiteiten van piraten, escorteren de marineschepen onder de vlag van de Europese Unie kwetsbare vaartuigen en schepen die voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties varen.

Uitrusting
Zr. Ms. Johan de Witt heeft twee Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando en een onbemand vliegtuigje, de ScanEagle, van de Koninklijke Landmacht aan boord.

Daarnaast is er een Enhanced Boarding Element van het Korps Mariniers aan boord, dat is gespecialiseerd in het enteren van verdachte schepen.

Ook vaart een Maltees beveiligingsteam, een Vessel Protection Detachement (VPD) mee dat op zeer kwetsbare schepen kan overstappen.

Nederland draagt sinds 2009 in zowel EU- als NAVO-verband bij aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.

Momenteel neemt het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk in de wateren bij Somalië deel aan Operatie Ocean Shield van de NAVO om piraten te bestrijden.

Zie ook:
Van Speijk begint patrouilles om piraten Somalië te bestrijden
Kabinet gaat particuliere beveiliging tegen Somalische piraten mogelijk maken
Rutte en Hennis bezoeken missie tegen piraten in Golf van Aden
NH90-helikopter speelt cruciale rol bij beëindiging kaping bij Somalië
De Ruyter krijgt bij Hoorn van Afrika bezoek van commandant Atalanta
NH90-helikopter aan boord De Ruyter houdt zich goed bij Somalië
De Ruyter draagt verdachte piraten over aan Seychellen